Παρ, 03/07/2020 - 13:03
φωτογραφία συνάντησης

Τη Δευτέρα στις 29 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ της οργανωτικής ομάδας του προγράμματος «Τα Σχολεία Προστατεύουν το Κλίμα» - Thess.Climateschools, και των εκπαιδευτικών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα zoom και αφορούσε την ανασκόπηση του προγράμματος για τη σχολική χρονιά 2019-2020 και την αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς.

«Τα Σχολεία προστατεύουν το Κλίμα» ξεκίνησε με σκοπό να πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις σχολικές τάξεις, αλλά οι καταστάσεις οδήγησαν στη διαδικτυακή μορφή του προγράμματος. Όλοι/ες δυσκολευτήκαμε, άλλοι/ες περισσότερο και άλλοι/ες λιγότερο, παρόλα αυτά, αποδείχθηκε ότι η δουλειά των εκπαιδευτικών ήταν καταπληκτική και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε για αυτή τη χρονιά με επιτυχία!

Τι έκανε η οργανωτική ομάδα του προγράμματος;

Περίπου μέσα Μαρτίου, όταν αναστάλθηκε η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, η ομάδα του προγράμματος άρχισε να πραγματοποιεί διαδικτυακές συναντήσεις για να οργανώσει τη συνέχεια του προγράμματος με τα καινούργια δεδομένα. Έτσι, το πρόγραμμα «Τα Σχολεία Προστατεύουν το Κλίμα» διαμορφώθηκε σε «Τα παιδιά προστατεύουν το κλίμα από το σπίτι» μέσα από διαδικτυακές προτάσεις δραστηριοτήτων προς τους/ις εκπαιδευτικούς με τελικό αποδέκτη τους/ις μαθητές/ριες.

Η ανατροφοδότηση που πήραμε από τις αναρτήσεις των σχολείων στην πλατφόρμα του προγράμματος και από την απολογιστική διαδικτυακή συνάντηση μας, ήταν πως παρά το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της πανδημίας, που σίγουρα δυσκόλεψε την υλοποίηση του προγράμματος όπως είχε σχεδιαστεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς, τα σχολεία κατάφεραν να κάνουν καταπληκτικές δουλειές με έξυπνες προσαρμογές στα νέα δεδομένα της συμμετοχής των μαθητών από απόσταση.

Τι είπαν οι εκπαιδευτικοί για τη φετινή χρονιά;

- Ήταν σίγουρα μια δύσκολη χρονιά που απαίτησε προσαρμογές και νέες προσεγγίσεις

- Οι προτάσεις της οργανωτικής ομάδας για διαδικτυακές δραστηριότητες ήταν πολύ χρήσιμες

- Τυχόν λάθη που έγιναν θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε καλύτερα την υλοποίηση του προγράμματος την επόμενη σχολική χρονιά

- Όλα τα σχολεία εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν του χρόνου

- Κάποια σχολεία δυσκολεύτηκαν με την οργάνωσή τους

- Κάποια σχολεία αντιμετώπισαν δυσκολίες στην συμμετοχή του εκπροσώπου του Δήμου στο ενεργειακό τους συμβούλιο αλλά τελικά τα κατάφεραν

- Άλλα προσάρμοσαν το πρόγραμμα σε ήδη τρέχοντα προγράμματα πχ ανακύκλωσης, εξοικονόμησης ενέργειας

- Άλλα πρόλαβαν να κάνουν μετρήσεις ή και να κατασκευάσουν όργανα μετρήσεων, να κινητοποιήσουν/ευαισθητοποιήσουν μικρότερες τάξεις, ακόμη και να επικοινωνήσουν με το Δήμο

- Κάποια δημιούργησαν ομάδα να ευαισθητοποιήσει το σχολείο και τη γειτονιά για το περιβάλλον και την ανακύκλωση

- Όλα τα σχολεία προσπάθησαν και έμειναν δημιουργικά Τι προτείνουν οι εκπαιδευτικοί για την επόμενη σχολική χρονιά;

- Να είμαστε έτοιμοι για την δυνατότητα διαδικτυακής εφαρμογής για την επόμενη σχολική χρονιά

- Προτάσεις βιωματικών δραστηριοτήτων σε περίπτωση εξ αποστάσεως εκπαίδευσης - Επιβράβευση μαθητών/τριών μετά από κάθε δραστηριότητα

- Μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών

- Εξωτερικές επισκέψεις

- Βελτίωση της ιστοσελίδας του προγράμματος

 

Η οργανωτική ομάδας του προγράμματος ευχαριστεί όλους/ες τους/ις εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για το μεράκι τους, την υποστήριξή τους, το χρόνο τους! Ελπίζουμε την επόμενη σχολική χρονιά οι συνθήκες να είναι καλύτερες και να μας επιτρέψουν να κάνουμε πολλά περισσότερα. Αν πάλι όχι, θα τα καταφέρουμε να συνεχίσουμε διαφορετικά! Προς το παρόν, ευχόμαστε σε όλους και όλες ένα καλό και ξεκούραστο καλοκαίρι. Σας ευχαριστούμε πολύ και καλή αντάμωση!