Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δημοκρατικής εκπαίδευσης «Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα».
Το πρόγραμμα έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τη σχολική κοινότητα απέναντι σε ένα από τα φλέγοντα προβλήματα των ημερών μας, την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση, ενώ βοηθά τους μαθητές και τις μαθήτριες να αναζητήσουν λύσεις εφαρμόσιμες στην καθημερινότητα, δίνοντας έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες. Παράλληλα, αποσκοπεί στο να μυήσει εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχικότητα, συναίνεση και συμπερίληψη, εστιάζοντας στην ενδυνάμωση όλων των μελών της ομάδας.
Την περασμένη, πρώτη χρονιά πραγματοποίησής του, συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές από 16 σχολεία όλης της Ελλάδας, από τα οποία τα πέντε στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Δήμος –και συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Παιδείας– έθεσε εξαρχής το πρόγραμμα υπό την αιγίδα του.
Για την υλοποίησή του φέτος επιλέξαμε δύο δήμους που είναι δραστήριοι στην ενεργειακή μετάβαση, με σκοπό να δουλέψουμε με τα σχολεία τους, δημιουργώντας μια καλύτερη σύνδεση με την τοπική κοινωνία. Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών και ο Δήμος Χαλανδρίου είναι λοιπόν μαζί μας στο πρόγραμμα, καθώς και συνολικά έξι γυμνάσια, τα οποία θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μας στην εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση.
Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός δικτύου σχολείων, που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους συμβάλλοντας έμπρακτα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην ενεργειακή δημοκρατία. Πέρα όμως από τα προαναφερθέντα σχολεία των δύο δήμων, θα υποστηριχθούν και άλλα σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν πρώτα από όλα να λειτουργούν σαν ομάδα και να συναποφασίζουν, κατόπιν διερευνούν το σύνθετο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τη σύνδεσή του με διάφορα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, ενώ μετέπειτα εστιάζουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Στο τελευταίο αυτό στάδιο μαθαίνουν τι είναι μία ενεργειακή κοινότητα και πώς μπορεί να αποτελέσει λύση στο ενεργειακό ζήτημα, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παράγουν τη δική τους ενέργεια, με σεβασμό προς το περιβάλλον! Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι κάθε σχολείο πλαισιώνει το πρόγραμμα με παράλληλες δράσεις, σε συμφωνία με τα ενδιαφέροντα και τη δυναμική των μαθητών.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία και την Community Energy River, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια