Πέμ, 08/06/2023 - 13:11

Μετά από μία γεμάτη σχολική χρονιά και μέσα από εκπαιδεύσεις, συναντήσεις ανατροφοδότησης και δικτύωσης, καθώς και διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης, το πιλοτικό μας πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν 11 Γυμνάσια από όλη την Ελλάδα, έκλεισε με μία διαδικτυακή εκδήλωση στις 26 Μαΐου!

Ο λόγος δόθηκε στους μαθητές και στις μαθήτριες, οι οποίοι/ες μοιράστηκαν αυτά που ξεχώρισαν από την εμπειρία τους από το πρόγραμμα: τι τους έκανε εντύπωση, τι δράσεις εμπνεύστηκαν και πραγματοποίησαν για όλη τη σχολική τους κοινότητα, πόσο αισιόδοξοι/ες είναι για το μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το βιωματικό χαρακτήρα των εργαστήριων, ενώ τους έκανε εντύπωση η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με διάφορα άλλα ζητήματα (π.χ. οι διατροφικές μας επιλογές, το πλαστικό μας αποτύπωμα). Κατάλαβαν πόσο σημαντικές είναι οι καθημερινές μας επιλογές στον τρόπο ζωής μας και πόσο αυτές επηρεάζουν το κλίμα. Τους προβλημάτισαν έννοιες όπως η ενεργειακή φτώχεια ενώ τους ενθουσίασε η ύπαρξη των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Επιπλέον, ξεχώρισαν από το πρόγραμμα τη συνεργασία και τις συζητήσεις με σεβασμό ο ένας στην άλλη, καθώς «πώς να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας;». Τέλος, μοιράστηκαν ορισμένες δράσεις που πραγματοποίησαν με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας όπως: ανταλλακτικά μπαζάρ, μαθητικά φεστιβάλ με ομιλίες και κουίζ για την εξοικονόμηση ενέργειας, σύνταξη άρθρων στις σχολικές εφημερίδες τους, ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων μέσα από την ενεργειακή περιήγηση στο χώρο του σπιτιού, ερωτηματολόγια για τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους.

Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε συνήθειες, ούτε να κατανοήσουμε βαθιά πως είμαστε μέρος της λύσης. Η γνώση και υιοθέτηση καλών πρακτικών μέσα στο σχολείο, θα μπορέσουν να ρίξουν μικρά σποράκια που θα βοηθήσουν τις σχολικές κοινότητες να ανθίσουν.

Ραντεβού το Σεπτέμβριο!