Για τον κλιματικό και ενεργειακό εγγραμματισμό της σχολικής κοινότητας το πρόγραμμα διαθέτει 4 εκπαιδευτικές βαλίτσες που περιέχουν μια σειρά από επιστημονικά όργανα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, της έντασης του φωτισμού, της υγρασίας, της περιεκτικότητας του αέρα στις σχολικές αίθουσες σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2), της καταναλισκόμενης ενέργειας από τις ηλεκτρικές συσκευές κλπ. 

Τα σχολεία δανείζονται τις βαλίτσες για την περιοδική διενέργεια των μετρήσεων στο σχολικό κτίριο και τη καταγραφή των δεδομένων από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ενεργειακής Ομάδας. Έτσι οι μαθητές/τριες αποκτούν χρήσιμες δεξιότητες και συλλέγουν δεδομένα που θα τους βοηθήσουν να αλλάξουν ενεργειακή συμπεριφορά.

Κάθε εκπαιδευτική βαλίτσα περιλαμβάνει τα εξής όργανα και εξοπλισμό:

1. Θερμόμετρο υπέρυθρων ακτίνων (VOLTCRAFT IR-SCAN-350RH/2 TAUPUNKT SCAN)

VOLTCRAFT IR-SCAN-350RH/2 TAUPUNKT SCANΣτη βαλίτσα υπάρχουν θερμόμετρα Υπερύθρων της εταιρίας Voltcraft, μοντέλο IR-SCAN-350RH/2, με διπλό Laser. Η συσκευή χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας επιφανειών και λειτουργεί συμπληρωματικά του θερμόμετρου-υγρόμετρου χώρου αλλά και του ψηφιακού θερμόμετρου. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ο κίνδυνος μούχλας.

 

 


2. Φωτόμετρα (VOLTCRAFT MS-1300 LUXMETER)

VOLTCRAFT MS-1300 LUXMETERΣτην βαλίτσα υπάρχουν Ψηφιακά Φωτόμετρα ή αλλιώς Λουξόμετρα, της εταιρίας Voltcraft,μοντέλο MS-1300. Η συσκευή μετράει την στάθμη φωτισμού σε συγκεκριμένη επιφάνεια πάνω στην οποία τοποθετείται ο αισθητήρας.

 

 


3. Μετρητής CO2 με dataloger (CO2 Logger Wöhler CDL 210)

CO2 Logger Wöhler CDL 210Στη βαλίτσα υπάρχει Μετρητής CO2 της εταιρίας Woehler, μοντέλο CDL 210. Αποτελείται από την οθόνη, το τροφοδοτικό, το USB data logger και το software της συσκευής. Η συσκευή χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του επιπέδου CO2, της θερμοκρασίας του αέρα και της υγρασίας ενός χώρου. Τα δεδομένα αυτά τα αποθηκεύει.

 

 


4. Υγρόμετρο αέρα (VOLTCRAFT MS-10 SCHIMMELHYGROMETER)

VOLTCRAFT MS-10 SCHIMMELHYGROMETERΣτη βαλίτσα υπάρχει  Ψηφιακό Θερμόμετρο-Υγρόμετρο με οθόνη της εταιρίας Voltcraft, μοντέλο ΜS 10. Η συσκευή χρησιμοποιείται για την μέτρηση της θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας και του σημείου υγροποίησης (Τd) σε ένα δωμάτιο. Δίνεται η δυνατότητα εμφάνισης μέγιστων και ελάχιστων τιμών καθώς και οπτικού και ηχητικού συναγερμού σε περίπτωση κινδύνου εμφάνισης μούχλας.

 

 


5. Μετρητής κατανάλωσης ενέργειας ηλεκτρικής συσκευής (BASETECH ENERGIEKOSTENMESSGERÄT EM-3000)

(BASETECH ENERGIEKOSTENMESSGERÄT EM-3000Στη βαλίτσα υπάρχουν μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας Basetech, μοντέλο EM-3000. Η συσκευή χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της καταναλισκόμενης ενέργειας ηλεκτρικών συσκευών. Τοποθετείται μεταξύ της πρίζας και της μετρούμενης συσκευής. 

 

 


6. Ψηφιακά θερμόμετρα (Greisinger GTH 1170 Temp-Messgerät) και αισθητήρες Κ για χρήση με το ψηφιακό θερμόμετρο (VOLTCRAFT TP-202 Thermoelement)

Greisinger GTH 1170 Temp-Messgerät) και αισθητήρες Κ για χρήση με το ψηφιακό θερμόμετρο (VOLTCRAFT TP-202 ThermoelementΣτη βαλίτσα υπάρχουν Ψηφιακά Θερμόμετρα ταχείας απόκρισης  της εταιρίας Greisinger, μοντέλο GTH 1170. Συνοδεύεται από ένα θερμοστοιχείο τύπου Κ. Η συσκευή χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας χώρου και είναι ταχείας απόκρισης.  

 

 


7. Πολύμπριζο ασφαλείας με διακόπτη 8 θέσεων


8. Σετ 3 λαμπτήρων φωτισμού πυρακτώσεως, οικονομίας, led


9. Μπαταρίες για τα όργανα