Πέμ, 24/06/2021 - 12:14
praktores1

Το τμήμα Στ’3 του 2ου Δημοτικού σχολείου Ευόσμου ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δια ζώσης εκπαίδευσης να διαβάζει το βιβλίο «Πράκτορες του Πλανήτη, Η εκδίκηση του Πουφ», που έχει γράψει η συγγραφέας, κα Ελένη Ανδρεάδη. Τα σχέδια τους όμως, ανατράπηκαν και τα σχολεία έκλεισαν. Σαν γνήσιοι πράκτορες προσραμόστηκαν γρήγορα στις νέες συνθήκες και η ανάγνωση του βιβλίου συνεχίστηκε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Κάθε θεματική ενότητα του βιβλίου έδωσε αφορμή για συζήτηση πάνω στα διάφορα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Οι μαθήτριες και μαθητές μίλήσαν για τα αέρια του θερμοκηπίου, πώς προκαλούνται και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα μειώσουμε, τα φαντάστηκαν, τα ζωγράφισαν και τους έδωσαν ονόματα. Μίλησαν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δημιούργησαν το δικό τους όχημα για την Περιβαλλοντοπόλ, το οποίο χρησιμοποιεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Επιπλέον, έψαξαν στο σπίτι να βρουν προϊόντα που να έχουν πάνω το σήμα FSC, που σχετίζεται την υπεύθυνη διαχείριση των δασών μέσα από τη βιώσιμη δασοκομία, έφτιαξαν σελιδοδείκτες από άχρηστα χαρτιά που βρήκαν στο σπίτι, ζωγράφισαν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και μίλησαν για τα «τροφοχιλιόμετρα» και πώς η μετακίνηση τροφίμων επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ακόμη, έγραψαν «συνταγές-υπερόπλα», μιας και η υπερβολική κατανάλωση κρέατος οδηγεί στην αύξηση του μεθανίου, έγραψαν κρυπτογραφημένα μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος και κατασκεύασαν μία αφίσα με 10 τρόπους που βοηθούν στην προστασία του πλανήτη.

Καθώς για όλα αυτά εμπνέυστηκαν από ένα βιβλίο, στο τέλος προσκάλεσαν τη συγγραφέα του, κυρία Ελένη Ανδρεάδη, συνομίλησαν μαζί της για περιβαλλοντικά θέματα και της πήραν μια μικρή συνέντευξη.