Τις αλλαγές που παρουσιάζει το κλίμα στην πορεία των ετών θέλησαν να μάθουν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου Πλατέος Ημαθίας. Για να το πετύχουν, ρώτησαν τους παλαιότερους για τη ζωή σήμερα, σε σύγκριση με τα παλιά χρόνια και την κλιματική αλλαγή.
Τα παιδιά μοιράστηκαν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες όλες τις απορίες τους για το πως ήταν η καθημερινότητα στην περιοχή τους παλαιότερα και τι αντίκτυπο είχε στο περιβάλλον, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα που μοιράστηκαν στην τάξη τους.
''To ρεύμα στην περιοχή ήρθε το 1962. Παρόλα αυτά πολλές δουλειές γίνονταν χειρωνακτικά (πλύσιμο ρούχων) και με την χρήση άλλων μέσων, δηλαδή το μαγείρεμα γινόταν στην σόμπα.
Η θέρμανση ήταν με ξυλόσομπες ή τζάκια αλλά δεν υπήρχε μεγάλη ρύπανση γιατί η περιοχή είναι αγροτική και δεν είναι πυκνοκατοικημένη.
Ο κόσμος χρησιμοποιούσε είτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο ή τρένο) είτε τα κάρα τους, άρα και εδώ η μόλυνση ήταν λιγότερη. Στο σχολείο πήγαιναν με τα πόδια και σε σπάνιες περιπτώσεις με το γαϊδούρι ή το κάρο. Στο σχολείο πήγαιναν πρωί και απόγευμα και Σάββατο. Τον χειμώνα οι μαθητές έπαιρναν ο καθένας από ένα ξύλο για την σόμπα για να ζεσταίνονται.
Γενικότερα η καλλιέργεια της γης γινόταν με τα ζώα και χειρωνακτικά ενώ σήμερα η τεχνολογική εξέλιξη έχει βοηθήσει τους ανθρώπους σ αυτό τον τομέα επιβαρύνθηκε όμως το περιβάλλον από τα φυτοφάρμακα και την χρήση των μηχανημάτων. Το ίδιο ισχύει και στην κτηνοτροφία. Όλα τα έκαναν οι άνθρωποι χωρίς την χρήση ή την βοήθεια μηχανημάτων.
Ταυτόχρονα με τον ερχομό του ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησε και η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής και έφερε πολλές αλλαγές στην ζωή των ανθρώπων, οι άνθρωποι σήμερα έχουν πολύ περισσότερες ανέσεις και ευκολίες στην ζωή τους από την εποχή των παππούδων μας.
Οι περισσότεροι παππούδες και γιαγιάδες δεν γνωρίζουν τι είναι η κλιματική αλλαγή αλλά παρατηρούν ότι το κλίμα αλλάζει. Οι εποχές μπερδεύονται τα δέντρα ανθίζουν μερικές φορές και δυο φορές. Οι πλημμύρες είναι περισσότερες και υπάρχει κίνδυνος ειδικά για τους αγρότες.
«Ναι όσο περνά ο καιρός έχει όλο και περισσότερη ζέστη. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι στο τέλος ο χειμώνας δεν θα είναι χειμώνας αλλά καλοκαίρι.» Αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή κι ας μη γνωρίζουν πολλά γι αυτήν αλλά γνωρίζουν ότι για αυτή την αλλαγή φταίει ο άνθρωπος συγκεκριμένα «Να είναι ο άνθρωπος ολιγαρκής όχι πλεονέκτης και να προσέχουμε το περιβάλλον όσο μπορούμε ο καθένας μας ξεχωριστά». Γιατί όλα εξαρτώνται από τον άνθρωπο''.
Photo Credits: Ben White on Unsplash
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια