Τρί, 07/02/2023 - 15:30
1

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης των  εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Η σχολική κοινότητα κοινότητα προστατεύει το κλίμα» για την τρέχουσα σχολική χρονιά και την έναρξη των πρώτων εργαστηρίων/δράσεων με τους μαθητές/τριες στα επιλεχθέντα σχολεία!

Στα επιμορφωτικά εργαστήρια συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από 17 σχολεία, είτε δια ζώσης για τα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης, είτε διαδικτυακά για τα σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδος. Χάρη σε αυτά τα εργαστήρια, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε, να αλληλεπιδράσουμε και να επεξεργαστούμε με βιωματικό τρόπο όλα τα στάδια του προγράμματος, έτσι ώστε να νιώθουμε όλοι και όλες έτοιμοι/ες για την υλοποίησή του στα σχολεία. Έτσι λοιπόν, μάθαμε πρώτα πώς να ενδυναμώσουμε την ομάδα των μαθητών/τριών μας και να την εκπαιδεύσουμε στη λήψη αποφάσεων με συναίνεση. Έπειτα, προσεγγίσαμε ολιστικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, διερευνώντας τις αιτίες και τις συνέπειες του, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές του διαστάσεις.Κατόπιν, περάσαμε στο ζήτημα της ενέργειας και αναζητήσαμε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολείο και στην καθημερινότητά μας. Τέλος, μάθαμε για τις ενεργειακές κοινότητες και την ενεργειακή δημοκρατία, ενώ προβήκαμε στην προσομοίωση δημιουργίας μιας ενεργειακής κοινότητας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και όλες τις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις επιμορφώσεις! Ευχαριστούμε θερμά για τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα που μοιραστήκατε μαζί μας, αλλά πάνω απ’ όλα για την όρεξη με την οποία αγκαλιάσατε το πρόγραμμα! Ξεκινάμε λοιπόν δυναμικά τα εργαστήρια με τους μαθητές και τις μαθήτριες, ευελπιστώντας να προσθέσουμε το δικό μας μικρό λιθαράκι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εκπαιδευτικός οδηγός του προγράμματος είναι διαθέσιμος προς οποιαδήποτε ενδιαφερόμενο/η και μπορείτε να τον κατεβάσετε δωρεάν από εδώ

Στον εν λόγω οδηγό μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες για τα 8 βιωματικά εργαστήρια του προγράμματος, τα οποία συνοδεύονται από θεωρητικό μέρος και υποστηρικτικό υλικό.

Μείνετε συντονισμένοι/ες για να μαθαίνετε όλα τα νέα του προγράμματος!